И.ф. главен прокурор  Борислав Сарафов внесе предложение до Прокурорската колегия

...
И.ф. главен прокурор  Борислав Сарафов внесе предложение до Прокурорската колегия
Коментари Харесай

Сарафов иска освобождаване на шефа на Военно-окръжната прокуратура

И.ф. основен прокурор  Борислав Сарафов внесе предложение до Прокурорската гилдия да образува дисциплинарно произвеждане против шефа на Военно-окръжна прокуратура - София Адалберт Кръстев и да му наложи наказване - дисциплинарно освобождение от служба. Това оповестяват от прокуратурата.

Прокурор Кръстев бе един от очевидците по делото против Георги Семерджиев, умъртвил 2 девойки в злополука. Той бе на мястото на случая минута след него. Озовал се там на път за дома.

Предложението е направено въз основа на отчет за резултатите от сложна инспекция, осъществена от екип прокурори от Върховна прокуратура и от Военно-апелативна прокуратура на активността на Военно-окръжна прокуратура-София за интервала 01.01.2022 година - 30.06.2023 година При проверката са установени многочислени нарушавания и несъблюдение на отговорности от Кръстев.

Проверяващият екип е открил нарушавания на правилото на инцидентния асортимент при разпределението на каузи. 74 преписки и досъдебни производства да вземем за пример са били разпределени на дежурен прокурор във ВОП-София в несъгласие с одобрените в системата на прокуратурата правила за приложение на разпределението на преписките и досъдебните производства на правилото на инцидентния асортимент. Пак в нарушаване на тези вътрешни правила са били разпределени и преписки по осъществяване на 15 присъди, получени във Военно-окръжна прокуратура-София в интервала от 01.01.2022 година до 30.06.2023 година

Със заповеди на административния началник са били обособени и групи при военните следователи за инцидентно систематизиране на делата, което е отвън рамките освен на одобрените в Прокуратурата на Република България вътрешни правила за работа, само че е и в нарушаване на Закона за правосъдната власт и пълномощията на следователите към оня миг да реализират следствие единствено по досъдебни производства, само че не и по преписки.

При инспекцията е открито, че са изисквани документи (заверени копия от заповеди за командироване и съответни финансово-отчетни документи) от държавни институции и е било разпоредено материали за всяко командировано лице или контракт да се завеждат под обособен номер като обособена кореспонденция. В резултат на писмата са били формирани 1561 преписки във ВОП-София, което е довело до деформиране на данните за натовареността на прокурорите, в това число на данните за междинната натовареност на всички окръжни прокуратури.

В хода на проверката е станало ясно, че по дело, по което Кръстев е бил наблюдаващ прокурор, не е упражняван непрекъснат контрол за навреме осъществяване на следствие против офицери от Министерството на защитата и цивилни лица за оповестяване на класифицирана информация, което е довело до безпричинно закъснение на досъдебното произвеждане.

В нарушаване на Закон за съдебната власт административният началник на Военно-окръжна прокуратура-София е изготвил и десетки нестимулирани оферти до Военно-апелативна прокуратура-София за осъществяване на инстанционен надзор на актове на прокурори от ВОП-София. В тях той показал, че след „ персонална инспекция " е открил, че законът не е прибавен вярно и постановлението е голословно. Така не е било изпълнено задължението административният началник да не показва мнения по каузи и преписки, които не са му предоставени.

Главният прокурор Борислав Сарафов показва в предлагането си до Прокурорска гилдия на Висш съдебен съвет, че „ поради многочислените дисциплинарни нарушавания, осъществени от административния началник на Военно-окръжна прокуратура-София и систематичното несъблюдение на служебните му отговорности " предлага на прокурор Кръстев да бъде наложено наказване „ дисциплинарно освобождение от служба ".

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР